Состојки: 1 тиквичка 2 компири 1 шолја карфиол 1 шолја брокула 1 шолја сирење 2 јајца масло Подготовка: Компирот и тиквичката ги лупиме, па потоа ги сечеме на кругови. Додаваме малку сол и други зачини по желба.
Состојки: 300 г брокула 200 гр пилешки гради 1 морков 1 кромид 50 мл маслиново масло 3 лажици брашно 3-4 чаши пилешки бујон, растворен 1 чаша млеко сол црн пипер рендан кашкавал или пармезан Подготовка: Исечете ги кромидот и пилешкото.
На сите нас ни се случува понекогаш да ни остане од некое јадење што сме го зготвиле, па најдобар начин секако е да се искористи најдобро што може, без да го фрламе. Еве еден интересен и вкусен предлог од мене за овие рециклирани Пица-Макарони, кои ...
Го сечкаме празот и тиквичката на помали коцки. Ги ставаме во тавче со 1 лажица маслиново масло и ги пржиме да омекнат. Откако ќе ја исклучиме ринглата го додаваме ајварот за состојките убаво да се поврзат/спојат и посолуваме.
Дали сте за едно парче домашна пита со сирење? Еве рецепт… Состојки: 500 гр тенки кори за пита 400 гр ситно сирење 100 гр фета 2 јајца масло сол Состојки за прелив: 2 дл вода 4 лажици масло Состојки за прелив за испечена пита: 100 гр кисело млеко 4 ...
Вака подготвениот свински бут во сос од павлака и сенф, претставува вистински деликатес. Гарнирот можете и сами да си го одредите, кај мене беше пире од компири. Подготовка Парчето свински бут го премачкуваме со свинска маст и ги втрлуваме зачините ...
Направете сочни пилешки батаци и зеленчук, со додадок на пиво во ...
Состојки: 600 г компири 400 г кисела зелка 1 чаша масло 2 штипки сол малку црн пипер малку пиперка 2 јајца 1 кофичка кисело млеко 1 лажица брашно Подготовка: Исечете ги компирите на кругови.
Ова е јадење кое штом го подготвите и ставите во рерна, ви дава одврзани раце да си подготвувате нешто друго, секако со повремени интервенции. 1. Кромидот се сечка средно, морковите се чистат и се сечат на кругови, сето се става во земјена тава. 2.
Овој вкусен зелник е правен по рецепт на баба ми. Таа беше мајстор за сукани теста и секогаш подготвуваше најубав зелник! Среќа моја што на време си се интересирав и си седев до неа додека го подготвуваше, па си научив да го правам.
За подготовка на мафините најпрво подгответе го меленото месо. Кромидот и морковот ситно насецкајте ги и пропржете ги во тава со 5-6 лажици масло колку да замириса кромидот. Додајте го меленото месо и продожите да го пржите додека водата што ја ...
- Комприот сварете го во лушпа внимавајки да не го преварите. Додека компирот се вари, пригответе го останатото - На масло пржете го исеканиот кромид се додека постане стаклест, додадете ги исчистените и исецкани печурки, пржете заедно за кратко ...
Убаво измијте ги пилешките стекови. Исецкајте ги на средна дебелина, а потоа поделете ги на помали парчиња. Во длабок сад промешајте ја маринадата. Разматете убаво со маслиновото масло и виски. Парчињата стек оставете ги да отстојат 30минути.
Покрај благите рецепти со белки еве еден предлог како да ги искористите белките и во солена варијанта. Шунката, морковот и сирењето исецкајте ги на малечки коцки. Маслинките исчистете ги од семките.
Најпрво се подготвува филот. Ситно сечканиот праз се пржи. Откако ќе се излади му се додава изварката, се посолува и се додаваат другите зачини. Тестото се замесува да биде меко. Се дели на два дела.
Потребно: 5 страка праз 300 г наут (од конзерва) 1 компир сол црн пипер 1 лажица маслиново масло 1 лажица путер 2 чешниња лук 1 л вода рендан пармезан Приготвување: празот преполовете го по должина, добро измијте го и исечете го на тенки полукругови.
1. Лукот го толчиме, а кашкавалот го рендаме. Брокулата ја одделуваме на парчиња. Шампињоните ги сечиме на тенки листови. 2. Тавчето во кое ќе ги правиме лазањите го премачкуваме со путер. 3.
Мојот најнов рецепт, многу сум задоволна. Јазикот се вари вообичаено 2 1/2 часа. За тоа време се вари оризот и се подготвува филот, толчен лук, толчени ореви, масло и магданос. Може и мало лажиче павлака за да ги врзе.
Иако лепчињава изгледаат како тортички од „кал“ кои сме ги правеле како деца, изгледот и не е важен кога ќе се погоди вкусот. Подготовка 1. Хељдата и лененето семе ги мелеме до брашнаста состојба. 2. Сувите состојки ги промешуваме да се соединат.
Подгответе си брз и вкусен ручек... Состојки: -1 кг компир -шунка -2 дл павлака -3 жолчки -маслиново масло, сол, бибер, исецкан магдонос Подготовка: 1.Ставете го компирот да се свари. Изладете го, ислупете го и исечете го на кругови.
Ова пикантно јадење послужете го со ориз и свежа салата. Состојки: 1 лажица маслиново масло 1 лажица лук 1,5 кг пилешко бело месо (исечено на парчиња) 1 лажица мелен пипер 200 гр кафеав шеќер 200 мл црно вино сол бибер Начин на подготовка: ...
Стар и по малку заборавен рецепт. Состојки: 800 гр брашно 2 чаши (400мл) млака вода 2 мали лажички сол ½ кесичка прашок за пециво малку путер (маргарин, масло) сирење за полнење масло за пржење Подготовка: Од целото брашно се одзема малку за посип, ...
Од внатре сочно, од надвор крцкаво пилешко месо… Состојки: 900 гр пилешко чисто месо без коски 3 јајца 4 лажици вода мускатно оревче малку бибер 1 лажичка пипер 1 лажичка лута пипер 1 лажичка лук во прав 1/2 лажичка ѓумбир во прав 200 гр брашно 600 ...
Овој сос е идеален прилог со печено месо. Состојки: 2 лажици рендан рен 3 лажици мајонез 1 лажица јаболков оцет 1 лажичка сенф 1/8 лажичка мелена лута пиперка 1/2 шолја кисела павлака Начин на подготовка: Сите состојки ставете ги во сад и добро ...
Збогатете ги јадењата со пикантен сос од шампињони. Состојки: 300 гр свежи шампињони 200 гр кисела павлака 1 морков 1 пашканат 1 главица кромид 2-3 чешниња лук мелен бибер коријандер босилек свеж магдонос ловоров лист сол 2 дл вода 1 лажица густин 1 ...