Во еден сад ги соединуваме состојките за тесто. Го замесуваме и оставаме во фрижидер 20 минути. Потоа сучиме кора и обложуваме тава за колач бр 24 или 26, или тестото го распоредуваме во 2-3 мали форми( како на сликата).На неколку места дното го ...
Како за нешто што е моментална инспирација и е готово за 30 мин, испадна ФЕНОМЕНАЛНО! Прво вклучете ја рерната на 180 степени. За подготовка на подлогата измешајте си сите суви состојки убаво. Потоа додадете го путерот, растопен и мешајте со лажица.
- Јагодите измијте, ставете на салвета да се добро исцедат или лесно ги подсушете. - На пареа стопете чоколадата. Секоја сува јагода ставете ја на стапче за ражничи, брцнете во чоколадата, оставете да се олади чоколадата, потоа ставете во замрзнувач.
Состојки: 1 чаша брашно 2 јаболка 2 штипки цимет ½ чаша шеќер 1 течна ванила ½ лажичка кокосово масло 1 мала коцка путер 1 нотка сол 1 чаша млеко 4-5 јајца Подготовка: Користете тркалезна тава за печење, која прво ќе ја ставите на ринглата.
Јагодите, освен свежи, неодоливи се и во џем. Пробајте го овој рецепт за домашен џем од јагоди, кој не содржи ниту шеќер, ниту конзерванси, а толку лесно се прави што ќе успеат и почетниците во кујна.
Состојки: 1 кг. јагоди 1.300 г. шеќер сок од еден лимон Подготовка: Измијте ги добро јагодите и отстранете им ги дршките. Попрскајте ги со лимонов сок и наредете ги во длабока тепсија со шеќер. Оставете ги да отстојат во текот на ноќта.
Ми се јадеше некое вкусно и лесно благо, а додека е сезона на јагоди, треба да се искористат за вакви рецепти. 1. Бисквитното тесто се прави многу едноставно, со мешање и месење на состојките.
- Во една чаша во која ќе се прави десертот најпрвин ситно се кршат 2 интегрални кекса. - Врз кексот се става по малку од темното чоколадо искршено или изрендано на крупно, а одоколу се ставаат јагоди.
Фантазијааа... само толку ќе кажам Во сад над пареа се мати јајцето со шеќерот. Матиме околу 5 минути, односно се додека не се згусне. Во друг сад нада пареа го растопуваме чоколадото. Во трет сад ја матиме слатката павлака.
Еве една идеја за убаво украсена трпеза кога се во прашање колачите. Брзо се прават, а се добиваат повеќе парчиња 1. Најнапред се подготвува пудингот од јагоди. 2. Јагодите се мијат, се сечат на помали парчиња, се мешаат со ванилата и шеќерот и се ...
Ова е еден декоративен и многу вкусен чоколаден чизкејк комбиниран со јагоди и слаткарски крем од ванила. Подготовка 1. Најпрво раздвојте ги сендвич колачињата. Белиот фил во средината ставете го во посебен сад и тој ќе ви послужи за чоколадниот дел ...
- Исчистените јагоди згмечете ги, ставете во сад, посипете со шеќерот и ванилата, додадете вода - варете ги околу 5 мин, тргнете настрана. - Загрејте ја павлаката до вриење, истурете ја кај на ситно искрешно белото чоколадо, мешајте да се истопи.
Во едена касерола на многу тивок оган ги ставаме да се соединат квалитетното чоколадо, кикирики путерот и слатката павлака. По желба додаваме и шеќер. Кога смесата е изедначена и малку подизладена, го додаваме крем сирењето.
Ќе ве воодушеви комбинацијата од јагоди, нане и крем сирење… Состојки за тесто: 2 јајца 30 гр квасец 600-700 гр брашно 3 дл топло млеко 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 200 гр путер или маргарин Состојки за овошен фил: 300 гр јагоди 100 гр шеќер 1-2 ...
Подгответе неодолива штрудла со цреши… Состојки: 700 гр брашно 3 јајца 1 лажичка сув квасец 2 лажици шеќер 1/2 лажичка сол 120 мл масло 240 мл топло млеко Состојки за фил: 1 кг цреши 6 лажици шеќер 2 лажички цимет 6 лажици презла јајце и малку млеко ...