Се ближи големиот христијански празник Св. Никола, заштитникот на Прилеп и празник кој секоја трета куќа во градот под “Марковите Кули” го има за куќна слава. Прилепските домаќинки одново ќе се зафатат со приготвување на вкусни посни специјалитети, ...
Најчестата македонска слава која ја слави секое второ семејство е пред прагот. Посната слава Свети Никола на трпезата бара посно гравче, сарма, риба... Ова е рецепт за посна сарма за големиот празник кој ни претстои. 1 главица кисела зелка 400 гр.
На 19 декември, православните верници во Македонија ја чествуваат најчестата слава во македонските домови, Свети Никола. Станува збор за посна слава па на трпезата ќе доминираат посна сарма, посно гравче, риба.
На 19 декември, православните верници во Македонија ја чествуваат најчестата слава во македонските домови, Свети Никола. Станува збор за посна слава па на трпезата ќе доминираат посна сарма, посно гравче, риба.
Потребно: 1 главица кисела зелка 400 гр. ориз 4 страка праз црн пипер суво нане црвен пипер 250 гр. масло Подготовка Одвојте ја зелката лист по лист на малечки парчиња. Исечете го ситнo празот и добрo испржете го на маслотo.
На 19 декември, православните верници во Македонија ја чествуваат најчестата слава во македонските домови, Свети Никола. Станува зборза посна слава па на трпезата ќе доминираат посна сарма, посно гравче, риба.