Лесен залак кој ве заситува… Состојки: 4 средни домати 1/2 мал морков 1/2 стебло целер 1/2 главица кромид 1-2 чешниња лук 1/4 лажичка оригано 2 лажички маслиново масло 1 лажица бело вино 85 гр презла 2 лажици рендан пармезан 3-4 листови ситно сечкан ...
СЕ ШТО ВИ ТРЕБА ЗА РУЧЕК Ова е најдоброто печено пилешко што некогаш ќе го пробате. Во него има зеленчук, протеини и многу сирење. Одличен и брз рецепт чија подготовка трае само неколку минути, плус времето за печење. Потребни состојки : 450 гр.
Ајварот почнал да се подготвува во шеесеттите години на минатиот век. Подготовката на омилената зимница се поврзува со зголеменото производство на пиперки. Пишува Ристо Тасев , Струмица Повеќе од половина век „ајверо“ (струмички назив за ајварот) е ...
Потребни состојки: 1 кг. пиперки 1- 2 главици кромид 4-5 големи компири 200 гр. кашкавал Зачини: вегета, мелен бибер, сол по желба Потребно време за подготовка: 1 час На загреано масло се пржи кромидот, претходно ситно исецкан.
Најбрзиот летен ручек кој ќе ве изненади со преубавиот вкус… Состојки: 3 големи јајца 5 белки 280 гр свеж спанаќ 200 гр шери домати 4 лажици сирење моцарела 1 главица кромид 2 лажици маслиново масло Начин на подготовка: Загрејте маслиново масло во ...
За доручек, вечера, слава – кога и да ја направите оваа пита, сите ќе уживаат во неа. Состојки: 500 гр кори за пита 500 гр праз 1 морков 150 гр ориз сол по вкус бибер по вкус 1 дл кисела вода Начин на подготовка: Згответе ориз во посолена вода, ...
Направете зимница на најздравиот начин по рецепт на „Бабина кујна“. Состојки: 2 кг пиперки оцет 3:1 сол (25 гр на 1 л течност) бибер во зрно 1 главица лук магдонос целер Начин на подготовка: Пиперките измијте ги, извадете ги семките и благо испечете ...
Топлотниот бран кој ја зафати Македонија во јули и во август значително го намали производството на "куртовска капија" и предизвика големи оштетувања кај оваа култура на отворено. Штетите се движат од 50 до 100 отсто, под пластеници штетите се ...
Во период кога оние црвени пиперки, кај нас познати и како „ајварки“ се навистина актуелни, но и многу полесно достапни со оглед на сезоната, можете да направите солена торта, токму со нив како главна состојка.
Ајварот почнал да се подготвува во шеесеттите години на минатиот век. Повеќе од половина век „ајверо“ (струмички назив за ајварот) е неизбежен дел од зимницата на струмичани. Повозрасните жители на градот под Царевите кули се сеќаваат дека ајварот ...