Пред се здраво на сите и голема благодарност до креаторите на оваа прекрасна “кујна“ каде што можат да се соберат толку домаќинки кои што искрено и со многу иновативни идеи можат да споделуваат и ...
Водата ја ставаме да зоврие заедно со сол и лажицата маргарин. Откако ќе зоврие ја додаваме палентата. Претходно сварените јајца ги сечеме на половина.
Припрема - Најпрво запржете на зејтин кромидот кој сте го исекле на полумесечинки, додадете ги исеченете или изрендатни морккови и пиперки - пржете до нивно омекнување.
Ставете ја во тенџере водата со малку сол и оставете да зоврие. Во зовриената вода постепено додавајте ја палентата и мешајте со жица да не ви останат грутки.
Од дома одобрено, значи може да се постави на МоиРецепти. Шеќерко рече - Женчо, супер е А Младунче ме тормози цел ден со зборовите - Мајка Ми, дај ми од тоа убавото благце =)) Во теџере на оган ...
Овој начин на спремање на палента е карактеристичен за северна Италија, каде што палентата се користи многу повеќе во јадењето во споредба со тестенините. 1.
Во подлабок сад ставете ги брашното, палентата, шеќерот, ванилата, малку сол и промешајте. Потоа додајте ги јајцето, жолчката и омекнатиот путер. Замесете тесто.
Еве предлог за залачиња од палента, кои дополнети со пресен ајвар и сиренце можат да бидат и лесен ручек. Најчесто палентата ја варам во сооднос еден спрема три.
Ставете ги виршлите во зовриена вода да се обарат. Во друго тенџере на оган ставете ја водата, малку сол и оставете да зоврие. Намалете го огнот на најтивко и постепено додавајте ја палентата и со ...
Од се што спремив за гостите, ова ВРВ било, така рекоа, а јас сирота се секирав дека ќе ми плеснат во фаца дека пак сум експериментирала =)) Ептен е лесно за подготовка, сочно и вкусно.
Јајцата се матат и им се додаваат киселата вода, зејтинот, киселото млеко, палентата, брашното,пецивото, сода бикарбона и сирењето и морковот(исецкан)...или што сакате.
Водата со солта и путерот се става да зоврие. Откако ќе зоврие постепено се додава палентата и се меша со жица. Се вари околу 4-5 мин. Се истура во плех намачкан со масло и се рамни.
Во тенџере ставете ја водата и коцките за супа и ставете ги на оган да зовријат. Потоа постепено додавајте ја палентата и мешајте додека се згусти. Истурете ја во подмачкано со масло плехче (20 х 35) ...
Пред некое време ја најдов идејата за компири со палента, па пробав и бев презадоволна. Пред некој ден решив по мое да си додадам кромид и тоа беше убајна. 1.