TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Академик

Се подготвува Закон за престанување на важењето на Законот за националниот уметник на Република Македонија

Академик - пред: 12 часа

Министерството за култура подготвува Закон за престанување на важењето на Законот за националниот уметник на Република Македонија. Со Законот за националниот уметник на Република Македонија се уредуваат критериумите и постапката за доделување на ...

12 поврзани вести »

Министерство за финансии: Вкупните неплатени обврски на државните институции изнесуваат 363 милиони евра

Академик - пред: 13 часа

Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска ги објави неплатените обврски на државните институции, со пресечен датум 31.5.2017. Прегледот на неплатените обврски, појасни Тевдовски, е изработен врз основа на податоци што буџетските корисници, ...

46 поврзани вести »

Синдикатот на УПОЗ оствари работна средба со министерот за правда

Академик - пред: 13 часа

Претставници на Синдикатот на УПОЗ во Министерството за правда остварија средба со новиот министер за правда, Билен Саљији. На денешната средба се разговараше за потребата од измени на Законот за судска служба, решавање на недостигот на кадар во ...

6 поврзани вести »

Предлог-декларација за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во ЕУ ...

Академик - пред: 15 часа

Собраниската комисија за европски прашања до претседателот на Собранието на РМ поднесе Предлог-декларација за забрзување на реформските и интегративните процеси за зачленување на Република Македонија во ЕУ и НАТО.

Стејт департмент: Во Македонија не постои посебна национална стратегија за спречување на насилниот екстремизам

Академик - пред: 16 часа

Поради воениот притисок на екстремистите од Исламска држава, Европа во 2016 година беше цел на масовни терористички напади, а голем број држави членки на ЕУ известуваат за значително зголемување на стапката на повратници на екстремисти од воените ...

40 поврзани вести »

Се подготвуваат законски измени за зголемување на бројот на емисии на обврзници за денационализација

Академик - пред: 17 часа

Министерството за финансии известува дека се подготвуваат измени на Законот за издавање на обврзници на Република Македонија за денационализација. Со Законот за издавање на обврзници на Република Македонија за денационализација се уредуваат начинот ...

4 поврзани вести »

Месечен информатор за дискриминација на Хелсиншкиот комитет за човекови права

Академик - пред: 17 часа

Хелсиншкиот комитет за човекови права го објави месечниот информатор за дискриминација за месец јуни 2017 година. Во јуни Народниот правобранител, се вели во месечниот информатор на Хелсиншкиот комитет, позитивно се произнесе во однос на ...

11 поврзани вести »

За применлива легислатива, компаниите бараат со свои предлози да бидат вклучени во подготовката на законите

Академик - пред: 18 часа

Сојузот на стопански комори на Македонија предлага пакет од 75 мерки за спроведување на структурните економски реформи во Македонија. Пакетот мерки, кој е доставен и до Владата на РМ, е структуриран во неколку категории и секоја од предложените ...

„Да се зголемат површините со зеленило во градовите“ – Група пратеници предлага измени на Законот за просторно и ...

Академик - пред: 18 часа

Во Собранието на РМ, група пратеници предлага Закон за изменување и дополнување на Законот за просторно и урбанистичко планирање, по скратена постапка. Предлог-измените на законското решение, се истакнува во законското образложение, се одговор на ...

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ: Секој има право на слобода на мислење и изразување сè додека не ги повредува правата на ...

Академик - 19.07.2017

Нема оправдување за појавата на дискриминација која постои во општеството и потребно е да се работи на сеопфатен системски пристап за сузбивање на оваа негативна појава, истакна Народниот правобранител на денешното потпишување Меморандум за ...

11 поврзани вести »

Директорот на Бирото за застапување на РМ пред ЕСЧП, Костадин Богданов, поднесе барање за утврдување на престанок на ...

Академик - 19.07.2017

Директорот на Бирото за застапување на РМ пред ЕСЧП, Костадин Богданов, поднесе барање за утврдување на престанок на функцијата владин агент до министерот за правда и до Владата на РМ. Костадин Богданов во поднесеното барање се повикува на член 17, ...

9 поврзани вести »

Граѓанските организации со предлози за итните демократски реформи

Академик - 19.07.2017

Предлозите за реформи се изработени од страна на 146 учесници на Форумот на граѓански организации на 4 и 5 јули годинава, а се надоврзуваат на основниот документ изработен во 2016 година. Како што информираат од Институтот за демократија, планот има ...

36 поврзани вести »

Британските здруженија на вегетаријанци ја подигнуваат свеста на работодавачите за своите права

Академик - 19.07.2017

Во мај оваа година, Националниот здравствен сервис од Лондон објави оглас за работно место психолог-терапевт за нарушување во исхраната, со што предизвика негодувања меѓу вегетаријанците кои со тој оглас се почувствувале дискриминирани.

Законот за јазиците се подготвува во Министерството за правда, вели премиерот Заев

Академик - 19.07.2017

Законот за јазиците се подготвува и ќе биде донесен пред локалните избори, изјави денеска претседателот на Владата на РМ, Зоран Заев. Законот за јазиците, посочи Заев, веќе се подготвува во Министерството за правда и многу бргу се очекува да биде ...

Уставниот суд укина одредби од Законот за вонсудско спогодување кои упатуваа на закони кои не постојат и не важат

Академик - 19.07.2017

Уставниот суд на Република Македонија ги укина член 2 и член 28 од Законот за вонсудско спогодување. Укинатите членови 2 и 28 од Законот за вонсудско спогодување упатуваат на непостојни и неважечки закони и како што се аргументираше во иницијативата ...

„Правилата за заштита од пушењето се преограничувачки и строги“ – Група пратеници предлага измени на Законот за заштита ...

Академик - 19.07.2017

Група пратеници од парламентарното мнозинство предлага Закон за изменување на Законот за заштита од пушењето, по скратена постапка. Основната цел што треба да се постигне со предложените законски одредби, се вели во законското образложение, е да се ...

34 поврзани вести »

Апелациониот суд Скопје донесе одлуки во врска со предметите „Таргет“ и „Тврдина“

Академик - 19.07.2017

Апелациониот суд Скопје објави соопштение за предметите „Таргет“ и „Тврдина“. „Апелациониот суд Скопје по одржаните седници на ден 17.7.2017 година донесе одлуки за предметите познати во јавноста како ’Таргет‘ и ’Тврдина‘, со кои за тројца обвинети ...

120 поврзани вести »