TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Академик

Решенија во измените на Законот за вршење на сметководствени работи и соопштение на Институтот на сметководители за ...

Академик - пред: 53 мин

Законот за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи e поднесен во собраниска процедура. Предлагач на Законот е Владата на Република Македонија. „Донесувањето на Законот за изменување и дополнување на Законот за вршење ...

27 поврзани вести »

Народниот правобранител ќе одржи предавање на Универзитетот „Американ колеџ – Скопје“

Академик - пред: 13 часа

Иџет Мемети, Народен правобранител на РМ, утре (среда) ќе биде гостин-предавач на Универзитетот „Американ колеџ Скопје“ (УАКС). „Како почесен гостин-предавач, Народниот правобранител Иџет Мемети ќе одржи предавање на студентите од додипломски и ...

„Градиме мостови на соработка помеѓу САД и Македонија“ – проф. д-р Мишо Докмановиќ, претседател на ...

Академик - пред: 16 часа

Со проф. д-р Мишо Докмановиќ, професор на Правниот факултет, разговараме за „One night in America“ – претстојниот добротворен концерт на Македонско-американската алумни асоцијација, тековните активности на организацијата и нивните идни планови за ...

РЕФОРМИ ВО СУДСТВОТО – ОД ПРИБЕ 1 ДО ПРИБЕ 2 И ПОТОА

Академик - пред: 19 часа

Првиот мониторинг извештај „РЕФОРМИ ВО СУДСТВОТО – ОД ПРИБЕ 1 ДО ПРИБЕ 2 И ПОТОА“ е изработен во рамките на проектот „Заедничка акција за итни реформи во судството“, кој е реализиран од страна на Институтот за човекови права (ИЧП) како носител на ...

11 поврзани вести »

ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА НА „ЈУСТИНИЈАН ПРВИ“: Во морето од измени на Законот за високото образование може да се „удават“ и ...

Академик - пред: 19 часа

Денеска на Правниот факлтет „Јустинијан Први“, Младинскиот образовен форум организираше четврта јавна консултација за ново студентско организирање. Мартина Илиевска од Младинскиот образовен форум истакна дека консултациите ги организираат зашто е ...

11 поврзани вести »

Јоханес Хан: Потребно е да се усвојат сите закони во сферите на правосудството, разузнавањето и јавната администрација, ...

Академик - пред: 20 часа

За да остане земјата на вистинскиот пат кон ЕУ, според еврокомесарот Хан, најважно е претстојните реформи да бидат преточени во конкретни закони, особено во делот на правосудството, разузнавањето и владеењето на правото.

162 поврзани вести »

Ниту една пријава не е доставена од укажувачи до Државната комисија за спречување на корупцијата

Академик - пред: 20 часа

Имплементацијата на Законот за заштита на укажувачите е на незадоволително ниво, констатираат од Државната комисија за спречување на корупцијата. „Државната комисија за спречување на корупцијата, како една од посочените институции за следење на ...

Дебата за јакнење на капацитетите и ресурсите во услови на мигрантска криза на Западен Балкан

Академик - пред: 21 часа

Експертите оценуваат дека Македонија, како и другите држави од западнобалканскиот бегалски коридор низ кој минаа околу еден милион бегалци, беа исправени пред сериозни предизвици, пред сè, илегалната миграција, борбата со прекуграничниот криминал, ...

10 поврзани вести »

Коментари на адвокати за измените на Законот за нотаријатот

Академик - пред: 22 часа

„Адвокатската комора на РМ ги потсетува своите членови дека останаа само уште 11 дена за коментирање на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за нотаријатот објавен на веб-страницата ЕНЕР .

2 поврзани вести »

ССК: Во светот дури 80% од стопанските спорови се решаваат по пат на арбитража

Академик - пред: 23 часа

Арбитражата на Интернационалната стопанска комора (ICC Arbitration), преку Националниот комитет на Интернационалната стопанска комора во Македонија, која решава по најголем број спорови годишно во светот, станува подостапна и за македонските ...

6 поврзани вести »

Од март до октомври над две илјади текстилни работнички и работници пријавиле повреда на своите права во Хелсиншкиот ...

Академик - пред: 23 часа

Хелсиншкиот комитет за човековите права на Република Македонија со поддршка на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“ го спроведуваат проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“.

Новините и законското објаснување на измените во Законот за административните службеници

Академик - 21.11.2017

Предложените измени на Законот, се вели во законското образложение на Предлог-законот за административните службеници кој е предложен во Собранието на РМ, ќе овозможат подобри услови за напредување во кариерата кај државните службеници кои години ...

АКРМ: Неприфатливо е нотарите да бидат супервизор на уставната категорија адвокатура, а вработените правници да бидат ...

Академик - 20.11.2017

Ниту една од предложените измени од страна на НКРМ и од Стопанската комора на РМ не е прифатлива за Адвокатската комора на Република Македонија, се вели во текстот на предлозите и коментарите подготвени од работната група на АКРМ упатени до ...

2 поврзани вести »

Претседателот Иванов ги предлага Дарко Костадиновски и Осман Кадриу за нови уставни судии

Академик - 20.11.2017

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, ги предложи Дарко Костадиновски и Осман Кадриу за нови судии на Уставниот суд. Пред донесувањето на одлуката, претседателот Иванов извршил консултации со релевантни фактори од оваа област, ...

Јавна дискусија за предлог-измените во Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Академик - 20.11.2017

Крајниот рок до кога медиумските здруженија и сите засегнати страни ќе може да оставаат забелешки за втората драфт-верзија на измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги е 30 ноември, како што посочи министерот за информатичко ...

48 поврзани вести »

Совет на ЕУ: До 2020 година ќе стапи во сила новиот систем за гранични контроли

Академик - 20.11.2017

Во системот ќе бидат впишувани информации за сите оние што ги преминуваат надворешните граници на ЕУ, како и за случаите кога ќе биде одбиен влез во Унијата. Системот ќе се спроведува за граѓани на држави кои не се земји членки на Европската Унија.

11 поврзани вести »

Научна расправа на тема „Легализација на канабис, да или не?“ ќе се одржи на Правниот факултет „Јустинијан Први“

Академик - 20.11.2017

На 12.12.2017 година со почеток во 12 часот, во салата на Наставно-научниот совет при Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, ќе се одржи научна расправа на темата „Легализација на канабис, да или не?“.

3 поврзани вести »

СВЕТСКИ ДЕН НА ДЕТЕТО: Колку се почитуваат правата на детето во Македонија

Академик - 20.11.2017

Денеска на глобално ниво се одбележува Светскиот ден на детето, кој има за цел да го сврти вниманието на широката јавност за сите обврски кои општеството ги има кон децата, како и најважните проблеми со кои се соочуваат децата.

26 поврзани вести »

Научна и стручна расправа за пристапот до правдата и транспарентноста на судството, како предуслов за судската ...

Академик - 20.11.2017

Здружението на судиите на Република Македонија и Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Република Македонија одржаа научна и стручна расправа на тема „Пристап до правдата: транспарентност на судството, медиумите и казнената политика како ...

Граѓаните масовно ја потпишуваат петицијата „Стоп за паркирање на тротоар“

Академик - 20.11.2017

Петицијата ја покрена Платформата – засилувач на гласот на граѓаните - Иницијатива „Мегафон“ и таа е директно упатена до Владата на Република Македонија, Министерството за внатрешни работи, до ресорниот министер, Оливер Спасовски, како и до ...

6 поврзани вести »