TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕНаука

Ова се шестте најопасни растенија на светот

ЕНаука - пред: 19 часа

Ние вообичаено не размислуваме за растенијата како за особено страшни организми. Но оваа прилично забавна тема , ќе ве натера да ја преиспитате својата претпоставка. 1. Ѓаволов шлем – Aconitum napellus Ѓаволов шлем е цвеќе кое расте на северната ...

Зошто никој не може да го пронајде гробот на Џингис Хан?

ЕНаука - пред: 20 часа

Многу голема Земја со многу големи легенди. Без патишта, без постојани градби, само огромно небо, тафтувана сува трева и силни ветришта. Екипа од Би-Би-Си заминала таму да истражи нешто повеќе од она што се знае – провинцијата Ömnögovi, Монголија, ...

3 поврзани вести »

Луѓето ја населиле Австралија многу порано отколку што се мислеше

ЕНаука - пред: 23 часа

Археолозите пронашле артефакти кои покажуваат дека Абориџините во Австралија се присутни најмалку 65.000 години. Ова откритие укажува дека нивното доаѓање на континентот било и до 18.000 години порано од тоа што преходно се сметаше.

Земјата се претвора во „Планета Пластика“

ЕНаука - пред: 23 часа

Повеќе од 8,3 милијарди тони пластика се произведени од 1950-тите години, а поголемиот дел е од тоа сѐ уште се наоѓа во депониите или во нашата животна средина. Вкупната количина на досега произведената пластика е еднаква на тежината на 25.000 ...

2 поврзани вести »

Човечката коса може да се користи за чистење на нафтени дамки

ЕНаука - 21.07.2017

Исечената човечка коса може да помогне во зачувувањето од еколошките катастрои, како дамките од нафта, велат новите истражувања од Австралија. Звучи чудно, но тоа може да значи дека користиме ефтин и природен начин за чистење на нафтата, наместо ...

Сте виделе ли некогаш Австралиска ехидна како плива во река?

ЕНаука - 21.07.2017

Јајценесните цицачи ( Monotremata ) ја сочинуваат најмалата поткласа на цицачи со само три видови најдени во Австралија, Тасманија и Нова Гвинеја. Еден од овие е клунарот, а останатите два се клунестите ежови (ехидните) .

Веганите и вегетеријанците имаат поголеми шанси за срцев удар

ЕНаука - 21.07.2017

Елимирањето на месо не ја прави исхраната поздрава, вели студијата објавена пред неколку дена во списанието Journal of the American College of Cardiology. Всушност студијата утврдува дека повеќето од учесниците, кои претежно се хранат со растителна ...

2 поврзани вести »

Ајкулите кои немаат јазик ја голтаат храната со помош на рамената

ЕНаука - 21.07.2017

Постојат ајкули кои немаат јазик, па затоа бидејќи мораат да се хранат, ги користат рамената. Можеби ние не размислуваме премногу за јазикот, но овој цврст мускулен орган се користи за разни работи, а не само за голтање на храната, која е негова ...

Првата трансплантација на две дланаки кај дете прогласена за успешна

ЕНаука - 21.07.2017

После речиси 11 часови операција во која учествувале четири медицински тимови, малиот Зион Харви влезе во историјата на медицината. На свои осум години, тој стана првото дете во светот на кое му беа трансплантирани двете дланки. (енаука.мк.