TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Порта 3

Само 2% од граѓаните на Скопје го селектираат отпадот

Порта 3 - пред: 16 часа

Само 2% од жителите на Скопје целосно го селектираат отпадот што го фрлаат, додека 5,7% од нив го фрлаат сметот во посебни контејнери за селекција на отпад. Ова го покажува анкетата со 300 испитаници од главниот град, спроведена од здружението на ...

17 поврзани вести »

Продажбата на електричните возила зголемена за 63 проценти

Порта 3 - пред: 16 часа

Според Bloomberg, продажбата на електрични возила на глобално ниво, има забележано раст од 63% во третиот квартал од 2017, споредено со вториот квартал од годинава. Имено, во третиот квартал од годинава, продажбата забележала рекордно ниво, главно ...

10 поврзани вести »

Земјотрес во јужниот дел од Охридското Езеро – најсилен во епицентралното подрачје

Порта 3 - пред: 19 часа

Сеизмичката активност на територијата на Република Македонија и пограничните региони е поврзана со деструктивните процеси во земјината кора, односно тектонските движења кои се манифестираат и денес, во издигањето или тонењето и латералното ...

38 поврзани вести »

Ќе се гради железничка пруга од Кичево до албанскиот град Лин

Порта 3 - пред: 19 часа

Скопје и Охрид конечно ќе се поврзат со железничка линија. Веќе е целосно завршен проектот за изгрдба на пруга од Кичево до албанскиот град Лин, кој предвидува и крак до Охрид. Се работи за железничка линија долга 63 километри која според првичните ...

2 поврзани вести »

Конференција „Градовите во доба на климатските промени“ во Виена

Порта 3 - пред: 19 часа

Градот Виена и градското претпријатие Urban Innovation Vienna, организираат конференција „Градовите во доба на климатските промени“ (Cities in the Age of Climate Change) која ќе се одржи на 28-ми ноември 2017 година во главниот град на Австрија.

Првите слики од најголемата ботаничка градина во светот

Порта 3 - 22.11.2017

Иновативниот концепт на новата ботаничка градина Bold, во Оман која ќе биде најголема во светот, неодамна беше претставен на јавноста. Соработката помеѓу Arup , Grimshaw , и Haley Sharpe Design обезбедува прекрасна симбиоза помеѓу архитектурата, ...

2 поврзани вести »

Започна изградбата на новиот блок во ТЕ Костолац во Србија

Порта 3 - 22.11.2017

Кинеската компанија CMEC (China Machinery Engineering Corporation) и официјално започна со изградбата на новиот, трет блок во термоцентралата на јаглен Костолац, во Србија со инсталирана моќност од 350 MW, а очекуваното годишно производство на ...