TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Призма

Критика кон балканските држави врзано за враќање на одземениот имот

Призма - пред: 7 часа

Босна и Херцеговина не ги исполнила своите обврски според меѓународната декларација за враќање на имотот запленет за време на Втората светска војна, но и другите балкански земји целосно не се усогласиле со своите обврски.

2 поврзани вести »

Сеќавања на детството поминато во логорот Јасеновац

Призма - пред: 7 часа

Новиот документарен филм, „Завештание“, ги прикажува трауматичните и емоционални приказни на Србите, кои како деца, за време на Втората светска војна, биле затворени во логорот Јасеновац. Свен Милекиќ, Загреб Филмски работници, Срби, снимија ...

4 поврзани вести »

БиХ: Борците ги блокираа граничните премини

Призма - пред: 7 часа

Бошњачките и хрватските воени ветерани, организираа заеднички протест, барајќи поголеми надоместоци од владата и доказ дека сите оние кои ги користат бенефициите за ветераните, навистина биле борци.

2 поврзани вести »

Трујачите ги штити законот за лични податоци

Призма - пред: 8 часа

На тројца рибари од Јамајка им се слошило додека ручале – за 5 минути доживеале напади на тресење, повраќање и потоа кома. Во болница биле пренесени во рок од 3 часа, но лекарите само констатирале смрт.

Репортери без граници: Македонија е лошото момче на Балканот

Призма - пред: 9 часа

Македонија се најде на 111 место од вкупно 180 места на последното рангирање на „Репортери без граници“ за слободата на медиумите. Со ова, нема поместување од 2016 година, кога земјава исто така беше рангирана на 111 место.

51 поврзани вести »

Либертѐ, егалитѐ, чесилежитѐ!

Призма - пред: 10 часа

На знамето на македонската средноамериканска колонија Белизе има натпис: Sub Umbra Floreo, или преведено на јазикот на колонизаторот: Под сенките се развивам. Сега кога палмите веќе ги нема, жителите на многу македонски егзотични градови низ ...

58 поврзани вести »

Посебни комеморации за жртвите од логорот Јасеновац

Призма - 25.04.2017

Евреите, Србите и антифашистите од Хрватска, повторно ја бојкотираа државната комеморација за жртвите од концентрациониот логор Јасеновац, со образложение дека Владата ги толерира профашистичките активности.

4 поврзани вести »

Сагата на Али: Никола да се симне од бродот, ама да не се наводени

Призма - 25.04.2017

Али Ахмети е тврд и непопустлив кога со жар зборува за платформата на албанските партии, а крајно внимателен и би се рекло мек, како бос да гази по јајца, кога елаборира за улогите на ВМРО-ДПМНЕ и на Никола Груевски во ескалацијата на политичката ...

77 поврзани вести »

Верските лидери во БиХ заедно се помолија на местата на воените злосторства

Призма - 25.04.2017

Верските претставници на муслиманите, на православните и на католичките верници, на Евреите, за прв пат заеднички ги посетија локациите на кои во војната во Босна и Херцеговина биле масакрирани жртви, сакајќи на тој начин да го промовираат ...

2 поврзани вести »