TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Економија

Им пораснаа платите, а сега и пензиите

Шеталиште - 23.03.2017

Владата на Германија соопшти дека пензиите оваа година ќе пораснат за 3.6% затоа што платите пораснаа во најмоќната европска економија. Од 1 јули растот на пензиите ќе биде 1.9% во Западна Германија, а во Источна растот ќе биде 3.6%.

Германците радосни, пензиите ќе им се покачат

Фактор
2 поврзани вести »

Зошто НЛБ Д.Д. Љубљана и НЛБ Банка Скопје продаваат фирма што управува со пензиски бизнис вреден над 370 милиони евра?

Шеталиште - 23.03.2017

Словенците одлучија мајката банка НЛБ и аквизицијата НЛБ банка Скопје да продадат друштво кое управува со два пензиски фонда кои сега вредат над 370 милиони евра. Друштвото има капитал од 6 милиони евра, а за лани на двете банки подели дивиденда во ...

Постапка за избор на најтранспарентни котирани друштва на Берзата за 2016 година

Бизнис Инфо - 23.03.2017

Во насока на продолжување на воспоставената пракса на Берзата за доделување на традиционалната годишна награда Кристално ѕвоно на најтранспарентното котирано акционерско друштво во Република Македонија, а со цел уште поголема објективност и ...

Македонска берза: Постапка за избор на најтранспарентни котирани друштва за 2016 година

Банкарство.мк

Берзата направи измена во начинот и постапката за избор на најтранспарентното котирано акционерско друштво

Фактор
3 поврзани вести »

НБРМ со електронско банкарство

Шеталиште - 23.03.2017

Народната банка на Република Македонија во континуитет реализира проекти во насока на повисок степен на дигитализација на македонското општество. Во тие рамки, Народната банка реализира проект за електронско банкарство за извршување на платниот ...

4 митови за онлајн безбедноста

Стандард - 23.03.2017

Користите силни лозинки и не посетувајте сомнителни сајтови, за да бидете безбедни на интернет просторот. Дали тоа е доволно? Па … добар почеток е, но работите не се толку едноставни. Нов извештај на Pew Research ги наведува најголемите заблуди во ...

Apple „не плаќале даноци“ во Нов Зеланд барем 10 години

Стандард - 23.03.2017

Apple се соочуваат со тензии во Нов Зеланд, по излезена репортажа, која покажува дека компанијата не плаќала данок во земјата во изминатата деценија, и покрај продажбите на производи вредни милијарди на локалниот пазар.

Многу предности и добра заработка за работникот

Шеталиште - 23.03.2017

Заработката не е единствен бенефит за да се занимавате со работа во ИТ сектор, туку има и други предности. Сите знаат дека професијата програмер носи пари, но има 7 други причини кои ќе ве натераат да се занимавате со оваа работа.

Европа и Јапонија се поблиску до договор за слободна трговија

Шеталиште - 23.03.2017

Политичките претставници на Европската Унија и Јапонија се многу блиску до постигнување на договор за слободна трговија кој треба да внесе голем број на олеснувања за компаниите и бизнисмените.